Sveučilišna knjižnica

Predavanja u okviru Festivala znanosti 2018: Neotkrivena otkrića filmskih petlji i 80 godina „Rata svjetova“ – otkriće koje ne želimo?

Predavanja u okviru Festivala znanosti 2018: Neotkrivena otkrića filmskih petlji i 80 godina „Rata svjetova“ – otkriće koje ne želimo?

Profesori Mirko Duić i Josip Ćirić s Odjela za informacijske znanosti održat će zanimljiva predavanja  u okviru Festivala znanosti 2018. (tema otkrića) u četvrtak, 19. travnja 2018., s početkom u 19:30 sati u Sveučilišnoj knjižnici - ogranak Novi kampus.

Neotkrivena otkrića filmskih petlji

dr. sc. Mirko Duić  (Odjel za informacijske znanosti, Sveučilište u Zadru)

U radnji i glumi, u kostimografiji i scenografiji filma prisutni su predmeti, ponašanja, stilovi, koji osim što imaju određenu uporabnu i dekorativnu filmsku ulogu, ujedno predstavljaju nedavna i davna otkrića. Ponekad su ova otkrića otkrivena puno vremena prije snimanja filma u kojem se pojavljuju. Ponekad se premijerno otkrivaju u filmu, posebno kad je dokumentarno-obrazovni. Otkrića u filmskoj sceni mogu igrati bitnu ulogu za filmsku radnju, a mogu imati i sporednu ulogu statiste drugog i trećeg plana, statiste koji je bitan, no ne i presudan objekt gledateljeve pažnje. Gledatelj je često naviknut svojom svakidašnjicom na filmom prikazano otkriće pa ga ni ne primjećuje kao otkriće, već kao manje ili više bitan sastojak radnje, scene ili rekvizite likova. Pažnja gledatelja je prvenstveno usmjerena na likove i njihove aktivnosti koje se odvijaju pred očima kamere. U predavanju će biti prikazan manje uočljiv aspekt filmskih scena: otkrića iz različitih perioda, krajeva i situacija, otkrića kao što su telefon, kameni kotač, punk ili jahanje konja. Pred svjetlima reflektora opisat će se zanimljivi, poučni detalji o tim otkrićima, a prikazane scene u kojima se otkrića pojavljuju bit će kratke, atraktivne i spakirane u gif petlje.

 

80 godina „Rata svjetova“ – otkriće koje ne želimo?

dr. sc. Josip Ćirić (Odjel za informacijske znanosti, Sveučilište u Zadru)

Na Noć vještica 2018. bit će punih 80 godina od emitiranja kultne radio-drame „Rat svjetova“. Radio-adaptaciju klasičnog romana Herberta Georgea Wellsa režirao je budući kultni filmaš, Orson Welles. U sjeni nadolazećeg rata, invazija Marsijanaca na Sjedinjene Države zvučala je prilično uvjerljivo. Zloglasnoj reputaciji adaptacije je pomogla i novinska kampanja usmjerena protiv konkurentskog medija.

Otkriće vanzemaljskog života i susret s njime mogu predstavljati otkriće koje ne želimo. Hoće li svemirski putnici biti dobronamjerni i prosvjećeni ili ćemo uživo promatrati neki od loših B filmova iz '50ih o invaziji? U predavanju ćemo imati prilike upoznati se s nekim klasičnim djelima znanstvene fikcije koja se bave pitanjem prvog kontakta, što on znači za ljudsku civilizaciju i kakve sve promjene izaziva – od preispitivanja politike, filozofije, religije. Predstavit će se i neka zanimljiva empirijska istraživanja o percepciji prvog kontakta.

Ovogodišnji Festival znanosti odvija se od 16. do 21. travnja. Cijeli program festivala možete pronaći na ovoj stranici.