Sveučilišna knjižnica

Odaberi pravi časopis: Razmisli. Provjeri. Pošalji.

Odaberi pravi časopis: Razmisli. Provjeri. Pošalji.

Prije nekoliko dana započela je međunarodna kampanja THINK. CHECK. SUBMIT., kojom se autorima, posebno mladim istraživačima, pokušava olakšati postupak pronalaženja i prepoznavanja kvalitetnih i pouzdanih časopisa u koje mogu slati radove za objavljivanje. S obzirom na sve veći broj objavljenih radova, na nove časopise koji se stalno pokreću i na brojne priče o nesavjesnim postupcima tzv. 'predatorskih časopisa', nije lako biti siguran u svoj izbor.

Stoga je u okviru spomenute kampanje sastavljen popis za provjeru, pomoću kojeg mozete provjeriti je li časopis kojeg ste odabrali pouzdan.

Više o ovoj kampanji, koju podupiru međunarodne organizacije, ugledne izdavačke kuće i udruženja akademskih knjižnica i izdavača, možete naći ovdje: http://thinkchecksubmit.org/. A više o samoj pojavi 'varljivog' izdavaštva, njegovoj proširenosti i geografskoj zastupljenosti (prema kojoj su kao najizloženije riziku prepoznate zemlje u kojima se u evaluacijskim praksama snažno favoriziraju međunarodne publikacije, ali bez dodatnih provjera kvalitete) možete čitati u novoj studiji C. Shena & B.-C. Bjoerka (http://www.biomedcentral.com/1741-7015/13/230).

(Obavijest preuzeta s mrežnih stranica Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu: http://knjiznica.ffzg.unizg.hr/newsletter/odaberi-pravi-asopis-razmisli.-provjeri.-poalji#id-78PqLj2-XhGzgl3ERFtsQ, Objavljeno: 05.10.2015)